27 юни 2008

Керуак "По пътя" - корици













26 юни 2008

Наградите за дизайн на Penguin 2008

Студенти от над 40 колежа от Великобритания са представили работите си за наградите за дизайн на Penguin. Журито е било впечатлено от високото ниво на творбите, а победителката Jenna Jones получава възможност за 6-седмична работа в художествения отдел на издателството. Конкурсната задачата е върху романа на Джак Керуак „По пътя”.

1-во място: Jenna Jones, Norwich School of Art and Design


2-ро място: Jez Burrows, University of Brighton


3-то място: Matthew Chilton, University of Gloucestershire

25 юни 2008

Изкуството на книгата – трудният начин


Printing a Book, Old School from Armin Vit on Vimeo.

Един филм на Encyclopedia Britannica Films Inc. от 1947 г. за книгопечатането от средата на 20 век – преди нашата ера digital-to-plate. Проследява всички етапи, през които минава създаването на една книга – от труда на автора над пишещата машина, през набора на линотипна редоотливна машина, „връзването” на металните страници от шпалти и клишета от вече митичната фигура „метранпаж”, до печата, колирането, обрязването, довършителните процеси.


18 юни 2008

Манго с часовников механизъм



A Case of Exploding Mangoes от Mohammed Hanif (Knopf, 20 май 2008) е една от седемте книги, обявени от Amazon за книги на месеца.


Дебютният роман на Мохамед Ханиф разнищва версиите около смъртта на на лидера на военната хунта генерал Мухамад Зия-ул-Хак, с чиято гибел в авиокатострофа на 17 август 1988 г. се слага край на 11-годишното военно управление в Пакистан. Разследването продължава, а конспиративните теории около падането на самолета и смъртта на генерал Зия се увеличават, сред тях са: отровен газ, проклятието на отхвърлената първа дама, както и версията за врана, пияна от преяждане с презряло манго.


Кориците на американското и на британското издание: американската - буквална и драматична, британската – рафинирана и грабваща.

14 юни 2008

Бестселъри от Стефани Майер


Stephenie Meyer, създателка на феноменалната поредица sci-fi новели за тийнейджъри Twilight, печели място в престижната класация на Amazon Best of the Month за месец май с новия си роман за възрастни – The Host.

08 юни 2008

"Война на световете" на повече от век

"Война на световете" на Хърбърт Уелс се издава и преиздава вече 110 години. Д-р Chez Zeus е събрал благодарение на щедри почитатели от цял свят кориците на много от тези издания. Целта му е предимно образователна: чрез тези корици може да се проследи и гигантският скок в развитието на графичния дизайн от 1898 г. до наши дни - през различните езици и през влиянията на интерпретациите от радиото, киното, музиката и телевизията.

1898, Heinemann, английски


1917, Calmann-Levy, Nouvelle Collection Illustrée, френски, корица: M. Dudouyt


1927, Amazing Stories, Vol. 2 (No. 5), английски, корица: Frank R. Paul


1939, Calmann-Levy, Editions Balzac, френски


1948, Leoplan, испански


1956, Молодая Гвардия, Москва, руски, корица: В. Носков


1964, Dolphin Books, английски, корица: Gary Viskupic


1974, Diogenes Verlag AG, Германия, корица: Alvim Corréa


1978, Отечество, България, корица: Иво Долапчиев


1988, Atlantic Förlags AB, Стокхолм, шведски, корица: Lou Cameron


1998, Random House, Stepping Stones, английски


2006, Penguin Books, английски