29 октомври 2008

Красива книга



“Весела чета с боси крачета” от Зоя Василева, илюстрации Яна Левиева.

От анотацията на ИК "Жанет 45": “Весела чета с боси крачета” е красива книга. В първия миг събужда опасение, че е твърде изящна и може да пострада в нехайните детски ръце. Художничката Яна Левиева обаче е предвидила този страх и е превърнала цветните пръстчета и отпечатъци в основен елемент на илюстрациите като същевременно е оставила достатъчно въздух, за да може всеки невръстен читател да дооформи личния си екземпляр, да се превърне в съавтор, да си досътвори библиофилско издание.
За добрия вкус и усета към красивото никога не е рано, казват ни авторките, така както никога не е късно да се върнем към детето в нас.

“Весела чета с боси крачета” ще бъде представена в рамките на петия Събор на българската книга в музея „Земята и хората”, София, 27 октомври 2 ноември.


24 октомври 2008

Коледни приказки


David Pearson и неговото ново предизвикателство White’s Books представят четири свои коледни предложения. Кориците са дело на самия David Pearson, както и на илюстраторите Petra Börner, Joe McLaren и Stanley Donwood. Интервю с David Pearson за селекцията на творбите, за печатната книга, за дизайна и илюстрацията четете в блога на CreativeReview.





18 октомври 2008

Дизайн на книгата 2007

AIGA Design Archives публикува избраните 100-те емблематични образци на дизайна на корици за 2007 от конкурса AIGA 50 books/50 Covers of 2007.

La Collina dei Conigli, дизайн: Mucca Design (New York, New York)


The Potomac Canal, дизайн: Robert L. Wiser (Silver Spring, Maryland)


The 1980s: A Virtual Discussion, дизайн: Franc Nunoo-Quarcoo (Baltimore, Maryland)


Rant, дизайн: Rodrigo Corral Design (New York, New York)


12 октомври 2008

Островът на края на света

>>>


В края на септември списание Creativity и Penguin Books обявиха победителя в първия годишен конкурс за дизайн на корици Hearts and Minds Talent Competition – базираното във Великобритания студио Matt Taylor's Design. Предизвикателството в състезанието беше корицата на романа на Penguin The Island at the End of the World от Sam Taylor, а дизайнът на Matt Taylor е избран сред повече от 300 участници. Романът ще бъде публикуван през 2009 г.

Сред 25-те финалисти са и Warren Kemp, Armando Bertolini, John Rice, Alan Vladusic, Laurie Hasan и др. Вижте някои от работите им.

Мат Тейлър е спечелил журито с най-забележителния, оригинален и мощен образ, който според организаторите би привлякъл онази част от читателите, към която се прицелва издателят. Тейлър е бил харесан още с подхода си към дизайна, който е далеч от буквалното тълкуване на сюжета, а търси вдъхновение от вътрешните вълнения на главните герои, с което адекватно отразява настроението и визията на острова на края на света.


Warren Kemp


Alan Vladusic


Laurie Hasan


John Rice


08 октомври 2008

Perfetto


Perfetto e нова Ренесанс Антиква на германския дизайнер Hubert Jocham. Шрифтът стъпва на оригиналния дизайн на Giovanni Francesco Cresci, публикуван в книгата му Il perfetto Scrittore около 1570 г. Главните букви са очевидно много близки по дизайн на римския капиталис. Редовните букви се характеризират с тънки и елегантни щрихи и серифи. Целта на художника е да създаде класическа шрифтова форма с модерно звучене. Той развива както екранната версия – с 9 тоналности до екстраболд и ултраболд, така и текстовата версия – със 7 тоналности, в това число капителки и курсивни варианти.



Страница от „Il perfetto Scrittore” на Giovanni Francesco Cresci от 1570 г. Източник: BibliOdyssey


via SlantedMagazine

01 октомври 2008

Ново издание на Колридж


Angus Hyland и екипът му от нюйоркското студио на Pentagram са автори на дизайна на The Rime of the Ancient Mariner. Новото илюстровано издание на знаменитото произведение „Поема за стария моряк” на английския поет-романтик Самюъл Тейлър Колридж стъпва на визуалната традиция на предишните издания на книгата, сред които и това на Густав Доре от 1870 г. Новият дизайн е инспириран от графичния език на старите книги и това е най-видимо при обложката.





Източник: Pentagram