31 май 2009

Диорама



Гениални инсценировки на фотографа Томас Алън. Изрязаните диорами са плод на оригинална техника – комбинация на фотография, колаж и пачуърк. От кориците на стари пълп издания изникват нови динамични и въздействащи интерпретации.






24 май 2009

Изкуство на книгата - номинации

.
Номинации за Националната награда “Христо Г. Данов” – раздел „Изкуство на книгата”:


Яна Левиева – за художественото оформление на „Чудовище вкъщи” от Виктор Самуилов – ИК „Жанет 45”

Севда Потурлян – за художественото оформление на „Коги бил на земи дедо Господ” (Деветнайсет български фолклорни легенди). Съставител Албена Георгиева – Издателска група „Агата-А”


Греди Асса – за художественото оформление на „Бавно” от Мирела Иванова – ИК „Жанет 45”


Красимира Деспотова – за художественото оформление на „Естетика на модерното изкуство” от Димитър Аврамов – ИК„Кибеа”, снимка "Дневник"


Капка Кънева – за художественото оформление на „Пъстри приказалки” от Мая Дългъчева – ИК „Жанет 45”.
Честито и на колегите от ФЖМК за номинацията в категорията "Електронно издаване и нови технологии"!

.

19 май 2009

Български издания в WDL



Няколко български издания, важни документи от българската история присъстват в дигиталния архив на "Световна дигитална библиотека" (World Digital Library), проект на американската Конгресна библиотека, с подкрепата на ЮНЕСКО. Сред тях са: Рибният буквар на Петър Берон, "Българските хайдути" на Раковски, „Габровското училище и неговите първи попечители” на П.Р.Славейков, „Краткое политическое землеописание за обучение на болгарското младенчество” от архимандрит Неофит. Книги, карти, картини, ръкописи, филми и други забележителни документи от цял свят се представят в пълни обеми и на 7 езика, безплатно, за образователни цели.

12 май 2009

The Story of God

.

The Story of God от Michael Lodahl, издание на Beacon Hill Press of Kansas City. Дизайн Arthur Cherry. Шрифт Restraint на Marian Bantjes & Ross Mills.



05 май 2009

Велики световни книги


Разтвор от Horae Beatae Mariae ad usum Romanum - 1524 - France - Library of Congress

Rare Book Room е впечатляваща колекция от изображения с висока резолюция на редки книги: от средновековни и ренесансови илюминирани ръкописи и инкунабули – до издания от ХХ век. Тук могат да се видят велики типографски произведения на Жофроа Тори, Албрехт Дюрер, Джамбатиста Бодони; литературни творби – например издание на Аристофан от края на ХV век, богата колекция на творби на Шекспир; научни трудове на Галилео Галилей и Алберт Айнщайн и т.н. Сайтът е създаден с образователна цел - да бъдат изследвани и четени в пълен обем някои от най-редките книги. Той е продукт на "Octavo", събрала дигитална колекция на засега повече от 400 от великите книги от най-големите световни библиотеки.

Фрагмент от Champ Fleury - 1529 - Tory, Geofroy (author) - Paris - Library of Congress