18 юни 2008

Манго с часовников механизъм



A Case of Exploding Mangoes от Mohammed Hanif (Knopf, 20 май 2008) е една от седемте книги, обявени от Amazon за книги на месеца.


Дебютният роман на Мохамед Ханиф разнищва версиите около смъртта на на лидера на военната хунта генерал Мухамад Зия-ул-Хак, с чиято гибел в авиокатострофа на 17 август 1988 г. се слага край на 11-годишното военно управление в Пакистан. Разследването продължава, а конспиративните теории около падането на самолета и смъртта на генерал Зия се увеличават, сред тях са: отровен газ, проклятието на отхвърлената първа дама, както и версията за врана, пияна от преяждане с презряло манго.


Кориците на американското и на британското издание: американската - буквална и драматична, британската – рафинирана и грабваща.

4 коментара:

Анонимен каза...

Английската корица повече ми харесва.
Американската пак е по-брутална

Анонимен каза...

не бях чувал тази версия за атентата срещу Зия, но тази за пренебрегната наложница я знам, макар винаги да ми е изглеждала по-неправдоподобна от останалите.

tanisto каза...

А относно "Манго с часовников механизъм". Филмът е под режисурата на Стенли Кубрик или просто се бъркам само от заглавието? Филма е "Портокал с часовников механизъм" :)

Веселина Вълканова каза...

Филмът на Кубрик е по романа на Антъни Бърджис

Публикуване на коментар