25 юни 2008

Изкуството на книгата – трудният начин


Printing a Book, Old School from Armin Vit on Vimeo.

Един филм на Encyclopedia Britannica Films Inc. от 1947 г. за книгопечатането от средата на 20 век – преди нашата ера digital-to-plate. Проследява всички етапи, през които минава създаването на една книга – от труда на автора над пишещата машина, през набора на линотипна редоотливна машина, „връзването” на металните страници от шпалти и клишета от вече митичната фигура „метранпаж”, до печата, колирането, обрязването, довършителните процеси.


3 коментара:

Анонимен каза...

Не мога да повярвам, че е само преди 50-60 години. Особено шокиращ е първия стадий - писането на пищуща машина и след това набиране, отливане, редене, изчукване и т.н.

kenkal каза...

Сериозна работа е било. А още по-преди!?! Книгата винаги е била скъпо нещо. Обяснението е многостранно и доста обширно. Това филмче е само една малка част от обяснението.

Веселина Вълканова каза...

О, да, филмът отразява малка част от развитието на книгопечатането. Все пак етапът е късен, а технологията метален набор и висок печат, както се вижда, е силно развита и механизирана. Далеч не е било така през 17 и 18 век, да не връщаме по-назад. Тук книгопечатането отдавна е индустрия, както и да ни изглежда днес в технологично отношение...

Публикуване на коментар