25 август 2008

Наполеон и Egyptian


Prepressbg публикува статията на Франк Романо История за Наполеон, розетски камъни, пишещи машини и шрифтове (Napoleon and the Courier Font).

Статията ни припомня историята на употребата и етимологията на голяма шрифтова фамилия, създадена в началото на ХІХ век и представена в шрифтовите каталози под различни наименования: Egyptian, Slab Serif, Mechanistic, Square Serif, Serifenbetonte Linear-Antiqua и т.н. Всички наименования на тези букви, ако не насочват към рисунъка и звученето – механични, шрифтове с изявени серифи, правоъгълен сериф и т.н., съдържат определението „египетски”. То е свързано със събитията около военната кампания на Наполеон в Египет и интереса му към историята и археологията.

„Плакатите, които са използвали войските на Наполеон, за да изпращат съобщения, съдържат шрифт slab serif. Бил е по-лесно четим с телескоп. Кошовете, които били изпращани обратно за Франция с придобивки от войната, използвали същият шрифт.”

Особеностите на тези букви – отчетливост, яснота, липса на всякаква украса ги правят сполучлив избор за подобен род комуникация.

„Много от slab serifs имат имена като Cairo, Scarab, Memphis, Nile и Karnak...”


Memphis


Източник: creativepro
Български източник: prepressbg


5 коментара:

Анонимен каза...

Всички шрифтове с изравнена ширина са вече анахронични, навяват само носталгии...

Анонимен каза...

Съгласявам се за Courier, Typewritter и други много експлоатирани втч системни шрифтове. Но от тази група има много ярки фонтове, които се използват активно

Анонимен каза...

Харесвам например Rockwell, но не трябва да се използва под път и над път!

Анонимен каза...

Познайте сега къде е Розетския камък - естествено в Лувъра!

Веселина Вълканова каза...

Мисля, че е в Британския музей

Публикуване на коментар