01 август 2008

искам го веднага!Espresso Book Machine е нов етап в книгоиздаването. Представлява сравнително малка печатна преса, която произвежда напълно готова книга за броени минути с минимум усилие от човешка страна. Необходимо е единствено pdf файлът, на който е желаното заглавие, да бъде изпратен до машината.

Технологията действа на принципа print on demand, което означава, че копие от книга се издава едва когато за него е получена заявка. Това прави машината особено подходяща за книжарници и библиотеки. Представете си как търсите нещо, което отдавна е изчерпано, и мацката в книжарницата се усмихва: "Пускаме го за печат и след седем минути ще ви чака на касата."

Espresso Book Machine е създадена от компанията OnDemandBooks. На сайта може да прочетете повече подробности, а от клипчето може да разберете как точно работи машината.

Официалният дебют на машината е на 21 юни 2007 в Обществената библиотека в Ню Йорк. В рамките на един месец всеки е имал право да си направи безплатно копие на някоя класическа книга - например Моби Дик, Приключенията на Том Сойер или Коледната песен.

Ако системата заработи успешно, тя наистина ще промени бизнеса с книги. Фактът, че един клиент казва Искам тази книга и тя се печата специално за него, означава край на доставянето, залежаването и връщането на непродадени копия.
Означава също пълен достъп до всички някога излизали заглавия, край на търсенето и ненамирането.


via Бистра и Книгоиздаване ІІ курс

>>>

8 коментара:

Анонимен каза...

Лека полека се връщаме назад в напредъка си...

Анонимен каза...

А според мен си е голям напредък, революционен даже. Като си помислиш за целия процес по производството на една книга - а тук - получаваш всичко сякаш наготово.

Боян Пищиков - Архиватора каза...

страхотно!
колко хартия ще се спести :D:D

Анонимен каза...

Хайде тази машина да не е точно "нов етап в книгоиздаването". Основната разлика, която виждам между нея и съществуващите решения (примерно на Xerox), е, че тук всичко е по-компактно.
А и цената на книгите от 1 цент на страница никак не е малка. Да, по-евтино е от домашния, че и от офисния лазерен принтер, но все пак си е сума.
Разбира се, за целите си - отпечатване на вече недостъпни книги - е идеална.

Веселина Вълканова каза...

Хайде да оставим бъдещето да покаже!

Анонимен каза...

Съгласен съм до известна степен с notte, от бясното тиражиране се връщаме към единичните копия. Смятам, че е революционна стъпка не толкова в книгопроизводството, а в книгоиздаването и в книгопотреблението!

Анонимен каза...

Мда, означава и още по-голяма каша с авторските права и договорите за издаване... Особено при отчитането на отпечатаните/продадените бройки. :)

Веселина Вълканова каза...

Кашата си е само нашенска и няма нищо общо с технологията

Публикуване на коментар